Afdrukken

Historie

2023 logo Geingooiers

Ontstaan C.V. De Geingooiers

Al in de zeventiger jaren werd er bij handbalvereniging EDH carnaval gevierd. Voor de jongste jeugd in de kantine aan de Brasserskade en voor de oudste jeugd en senioren in zaal Wip-In aan de Simonstraat. Begin jaren tachtig (na de vergroting van de EDH kantine) ging het verder aan de Brasserskade, helaas heeft het om organisatorische redenen een aantal jaren niet door kunnen gaan. In 1985 werd er weer een feestavond gehouden. Met De Leutsgoppers (SV Wippolder) en boerenkapel De Bierpuppers als gasten werd het carnavalsfeest nieuw leven in geblazen. Na afloop van deze avond is door een aantal EDH leden besloten om echt carnaval te gaan vieren. Bij de Leutsgoppers werd informatie ingewonnen hoe het e.e.a. op te zetten, in 1986 zag C.V. de Geingooiers het levenslicht. In november 1986 werd Prins Frans de 1e, Geingooier de 1e geïnstalleerd samen met de Raad van Elf en een Vorst, ook werden een hoffotograaf en een hofschenker aan de podiumgroep toegevoegd. De maanden erna waren er vele uittredens naar diverse verenigingen om het vak te leren. Ook werd er goed gekeken naar het protocol en de do’s en dont’s. De eerste grote feestavond was in de EDH kantine maar deze was eigenlijk te klein. Het jaar erna werd ook de trainingshal (nissenhut) gebruikt voor het feest. Ook de beruchte EDH pinkstertoernooifeesten werden hier gevierd, dus alle ervaring van het organiseren was in huis en nu gebundeld in een carnavalsvereniging. De Geingooiers hadden inmiddels geleerd dat teveel protocol op een grote feestavond dodelijk kan zijn voor de sfeer van de avond. Dus werd eigenwijs als handballers zijn de bestuurskamer omgetoverd tot VIP ruimte voor de ontvangst van de diverse gast-hoogheden. Onder het genot van een hapje en een drankje kon men bijpraten, onderscheidingen uitreiken etc. In de feestzaal werd de sfeer alvast door de disco naar een kookpunt gebracht waarna alle hoogheden tegelijk o.l.v. een boerenkapel naar binnenkwamen voor één giga-polonaise. Hierna gingen de capes en officiële uitingen af en ging het feest door tot in de vroege uurtjes. Het grootste compliment voor de Geingooiersorganisatie stond ooit in de Delftsche Courant; “Als je niet bij EDH bent geweest, heb je geen carnaval gevierd”, de sfeer is er fantastisch.

Residentie Sunrise Pub

In de Sunrise Pub aan de Markt werd al carnaval gevierd, niet zo vreemd met een Limburgse eigenaar Jan Langenberg. Omdat veel EDH leden al vaste gast waren in de Sunrise Pub werd na overleg met Jan Langenberg besloten om de Pub als residentie te gaan gebruiken. Een gouden greep, zo bleek met optocht voor de deur. De Geingooiersbus kon toen nog voor de deur komen, dus voor uittreders werd er hier verzameld en na afloop stond er vaak een hapje en drankje klaar. Het Geingooiers pyama-ontbijt op zondag om 10.00 uur werd een begrip, veel gekopieerd maar nooit geëvenaard. Op as-woensdag gingen we heerlijk haringhappen en de kelen smeren.

Uittredens

Vaak gingen wij met de bus naar een uittreden buiten de stad. Met een aantal Delftse vereningingen naar het FEN festival in Motel van der Valk Eindhoven, later Utrecht. Legendarisch hierin was een uittreden naar Gouda. Vooraf was een grote avond aangekondigd. De Geingooiersbus met 50 personen reden voor, er waren zeker al 20 mensen aanwezig, we gingen naar binnen waarna het buurthuis stampvol was, de polonaise werd binnen en buiten gelopen. Een uittreden in een bejaardenhuis wordt ook nooit meer vergeten omdat tegen het eind van het feest een aantal bejaarde dames ruzie kregen om mee te gaan met dezelfde man. Dit leidde tot een achtervolging in de gang en het einde van het feest.

Thema feesten

Vanaf ongeveer 1990 kwam het halfvastenbal op de agenda maar dan ergens in mei/juni, wij bleven tenslotte eigenwijze handballers. Hiervoor werd ook de nissenhut als feestzaal gebruikt. Diverse grote feesten werden gevierd zoals een Soulparty, een Country & Westernavond en de klapper was de Tropical Party. Met zijn allen vier avonden kruiwagens zand de hal in rijden, palmbomen erin, een discotheek, een heuse steelband op het podium etc. In die tijd ging je niet even naar IKWILEENTROPICALPARTY.NL maar moest je alles zelf overal regelen en vandaan halen. Je wilde ook geld overhouden voor het volgende feest toch? Daarna al het zand er weer uit scheppen en kruiën, het pad van 200 meter aflopen en leegstorten.

De kaartverkoop voor deze avonden was ongekend, vaak binnen 2 weken waren alle 300 kaarten verkocht.

Einde

Helaas moest De Geingooiers in 1997 besluiten de vereniging op te heffen. Door de verhuizing naar Sportpark Kerkpolder had EDH in eerste instantie geen grote feestwaardige kantine meer. Ook het aantal feestbeesten was afgenomen dus werd C.V. de Geingooiers voortgezet als Carnavalsgezelschap. Na de bouw van Sporthal Kerkpolder is nog wel een aantal jaren ondersteuning gegeven aan de D.C.V. bij de organisatie van het prinsenbal en de opwarmavond. Ook is tussen 2010 en 2014 het DCV halfvastenbal in de EDH kantine gevierd. Ook andere carnavalsgezelschappen wisten de EDH kantine te vinden voor het vieren van hun feest.

Ons bekende Hoogheden
1986-1987 Prins Frans de 1e, Geingooier de 1e (Frans Veldhuis)

1987-1988 Prins Nico de 1e, Geingooier de 2e (Nico Rust)

1988-1989 Prins Jan de 1e, Geingooier de 3e (Jan Wesdorp)

1989-1990 Prins Peter de 1e Geingooier de 4e

1990-1991 Prins  Bert de 1e Geingooier de 5e

1991-1992 Geingooier de 6e, onbekend

1992-1993 Prins Fred de 1e, Geingooier de 7e (Fred Haring)

1993-1994 Prins John de 1e, Geingooier de 8e (John Mutters)

1994-1995 Prins Max de 1e, Geingooier de 9e (Max Haak)

1995-1996 Prins Arco de 1e, Geingooier de 10e (Arco de Visser)

1996-1997 Prins John de 2e, Geingooier de 11e

 

1987 1988 Nico de 1e GG de 4e Nico Rust     1988 1989 Prins Jan de 1e GG de 3e Jan Wesdorp     1989 1990 Peter de 1e GG de 4e
1987-1988
Prins Nico de 1e, Geingooier de 2e
(Nico Rust)
   
1988-1989
Prins Jan de 1e, Geingooier de 3e
(Jan Wesdorp)
   
1989-1990
Prins Peter de 1e, Geingooier de 4e
(naam onbekend)

Bekende Geingooiers

Z.D.H. Prins Jan de 1e, Geingooier de 3e (Jan Wesdorp) later voorzitter van Federation Europäscher Narren

Z.D.H. Prins Arco de 1e, Geingooier de 10e (Arco de Visser) Stadsprins Kabbelaar de 43e van Delft 2018/2018

U kunt de leden van de C.G. De Geingooiers in wisselende samenstelling nog steeds tegenkomen op de vele feestavonden want het feesten zullen ze nooit verleren.

Met dank aan:

Peter Krempel (voormalig penningmeester CV De Geingooiers) voor de bovenstaande informatie.